Ze zijn van buiten én van binnen

Hoewel TBVA pas zijn eerste lustrum viert, gaat de samenwerking met woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg al veel langer terug. Adjunct-directeur Cees Naberman is dan ook heel tevreden over de diensten van TBVA.

Cees Naberman – Adjunct-directeur Woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal

“We werken al jaren samen. Voor onze nieuwbouwprojecten werken we graag met externe projectleiders. Dat werk fluctueert, dus is het goed daar een flexibele schil voor te hebben. Timo kwam via zijn vorige werkgever bij ons binnen. Toen hij voor zichzelf begon, wilden we hem graag blijven inzetten”, vertelt Cees.

Gasloze Woningen
Inmiddels werken zowel Timo als Jasper regelmatig voor Beter Wonen Vechtdal. “Het voordeel van externe krachten is dat ze ook ergens anders werken. Ze doen op andere plekken ervaring op en daar profiteren wij van. Dat zagen we bijvoorbeeld bij ons project in nieuwbouwwijk de Geurne in Gramsbergen, waar we voor het eerst gasloze woningen hebben gebouwd. TBVA had daar al ervaring mee, daar konden we gebruik van maken.”

TBVA werkt in verschillende rollen bij Beter Wonen Vechtdal. Als projectmanagers denken ze vanaf het begin mee over de ontwikkeling van woningen. “Dat begint bij de vraag óf je wilt bouwen. Wanneer we kiezen voor nieuwbouw, denken ze mee over wat voor type woningen er moeten komen, wat de huurprijs moet zijn, hoe de woningen eruit gaan zien, wat de indeling wordt, noem maar op. Door alles goed te regelen in het voortraject, lopen de projecten voorspoedig als de bouw van start gaat. Dat betekent ook dat je op het juiste moment de omwonenden en potentiële huurders betrekt. Het voordeel van onze langdurige samenwerking is dat TBVA inmiddels goed ingeburgerd is in het Hardenbergse. Ze kennen de mensen van Plaatselijk Belang in de dorpen en voelen de mentaliteit aan. Dat is heel belangrijk.”

Goed bekend met onze organisatie
Ook in hun rol als toezichthouder tijdens de uitvoering van projecten komt hun ervaring bij Beter Wonen goed van pas. “Dat is vooral het werk van Jasper. Hij kijkt mee of tijdens de bouw wordt gerealiseerd wat we in het voortraject hebben afgesproken. Dan is het van groot belang dat je goed geïntegreerd bent in de organisatie. Want na de oplevering verandert nieuwbouw in een onderhoudsproject en moeten onze mensen ermee verder. Je moet dus goed afstemmen in de organisatie en duidelijk vastleggen welke afspraken zijn gemaakt met de aannemer. Het materiaal moet ook passen in ons onderhoud. We werken bijvoorbeeld met twee lifttypes, daar willen we niet ineens een derde aan toevoegen. TBVA is daar scherp op. Jasper en Timo zijn hier een dag in de week en dan zitten ze vaak op de onderhoudsafdeling. Zo zit je letterlijk naast de mensen die ermee verder moeten. Dat werkt. Ook als collega’s zijn ze ondertussen wel echt van ons geworden. Ze zijn gewoon bij de personeelsfeestjes en horen er helemaal bij. Ze zijn van buiten én van binnen.”

Cees zag TBVA de afgelopen vijf jaar uitgroeien van een ZZP’er naar het bedrijf dat het vandaag is. Kunnen ze nog ergens in groeien? “Tja, hoe groot of klein moet je zijn om succesvol te blijven? De kunst is om scherp te blijven en te blijven doen waar je goed in bent. Ik hoop dat ze die balans kunnen behouden.”