Flexwoningen verplaatsen: TBVA deelt ervaringen in Aedes artikel

‘Flexwoningen verplaatsen – wat moet je als woningcorporatie doen? Zo heet het artikel waarvoor Timo Beumer werd geïnterviewd door Aedes vereniging van woningcorporaties (zie link onderaan de pagina). Om maar gelijk met het antwoord te beginnen: alles staat of valt met een goede voorbereiding, samenwerking en communicatie.

TBVA was nauw betrokken bij de verplaatsing van flexwoningen in Barneveld. Het ging om een opdracht voor Woningstichting Barneveld. Timo vertelt daarover onder andere: ‘We hebben als corporatie met de gemeente een werkgroep opgezet. Wat eigenlijk heel logisch is, we hadden immers een gezamenlijk belang. En door zo nauw samen te werken, werd het ook ons gezamenlijke project. Ik denk dat dat een voorwaarde is voor succes.’

Verwachtingen managen
Over het contact met de omwonenden zegt hij: “Zowel bij de plaatsing van de flexwoningen in 2016 als bij de verhuizing in 2022 was er intensief contact met omwonenden. De woningen kwamen op een speelterrein, een plek waar voorheen luchtballonnen opstegen. Dat lag best gevoelig. We hadden afgesproken dat de gemeente de communicatie met omwonenden zou verzorgen. Het was heel belangrijk steeds uit te leggen wat de mensen konden verwachten en wanneer. En benadrukken dat het ging om een tijdelijke locatie.”

Nauw betrekken
Ook bij de verhuizing kregen omwonenden weer duidelijke informatie en werden ze nauw betrokken. Dit keer lag de communicatie bij Woningstichting Barneveld. Mischa van Sighem van de Woningstichting vertelt in het artikel: “22 woningen op een trailer midden in de nacht verplaatsen, dat was wel wat hoor. De nieuwe locatie is in een nieuwbouwwijk, de woningen kregen daar een permanente bestemming. Daar was het dus niet nodig om draagvlak onder omwonenden te creëren.”

Steeds meer woningcorporaties bouwen flexwoningen: woningen op tijdelijke locaties, voor mensen die snel een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het is de bedoeling dat die flexwoningen na verloop van tijd verhuizen naar een andere locatie, voor nieuwe bewoners. Het Aedes artikel geeft corporaties een idee hoe ze dat kunnen aanpakken.

 

Hele artikel lezen?

Klik hier om het hele Aedes artikel over flexwoningen verplaatsen te lezen.

 

Verplaatsing flexwoningen Barneveld