Conditie van je vastgoed meten

“In de afgelopen jaren is TBVA zich steeds meer gaan richten op vastgoedbeheer. Ik houd me onder andere bezig met NEN 2767 inspecties en meerjarenonderhoudsbegrotingen (MJOB). Ook ben ik betrokken bij het project Resultaatgericht Samenwerken (RGS) in Ommen.

Interview met Raymond Minekus – Projectleider bij TBVA

Als je het onderhoud via een MJOB oppakt, kun je de benodigde financiën inzichtelijk maken. Zowel op de korte als de lange termijn. Daarmee voorkom je onverwachte uitgaven en blijf je zelf aan het stuur zitten van je vastgoedbeheer. Als je weet wat er over tien jaar aan onderhoud toe is, kun je op het juiste moment geld reserveren

voor de reparatie of vervanging. Dat helpt om de kwaliteit van het vastgoed op een constant niveau te houden.

Door de conditie van je vastgoed te meten, weet je waar de prioriteiten liggen

NEN 2767 inspectie
Voordat we een onderhoudsplan maken, meten we eerst de conditie van het vastgoed via een NEN 2767 inspectie. Ik verwerk en analyseer de verzamelde informatie. Op basis van de conditiescore blijkt waar de risico’s aanwezig zijn. Hierover gaan we in gesprek met de opdrachtgever. Aan de hand van dit gesprek en de door ons opgebouwde ervaring bepalen we wanneer er onderhoud of vervanging nodig is. Dat verwerken we vervolgens in een MJOB.

Conditie
Neem bijvoorbeeld de conditie van een airco unit die kan koelen en verwarmen. Om tot een goede beoordeling te komen, zijn meerdere zaken belangrijk. Denk aan leeftijd, reparatiegeschiedenis, type koudemiddel, capaciteit, behoefte, energieverbruik. Op basis van dit soort informatie beoordelen  we  wanneer het apparaat vervangen dient te worden. Het kan ook betekenen dat we adviseren om te verduurzamen, bijvoorbeeld door de airco unit te combineren met een warmtepomp of PV panelen.

Geldstromen
Wat de conditie ook is: na de inspectie ken je de situatie. Daardoor kun je samen met de opdrachtgever gaan bepalen welke weg er ingeslagen wordt. Er zijn vastgoedeigenaren die alleen al aan periodieke controles tienduizenden euro’s per jaar betalen, denk bijvoorbeeld aan keuringen van elektriciteit, gasleidingen, cv installaties, airco’s, liften, daken. Als je via een MJOB in kaart brengt wanneer bepaalde investeringen noodzakelijk worden, kun je je geldstromen aanpassen aan de praktijk.

Met een MJOB kun je onverwachte uitgaven voorkomen

Kwaliteit
Behalve met inspecties en MJOB houd ik me bezig met het project Resultaatgericht Samenwerken (RGS) van Vechtdal Wonen in Ommen. Daar werken zes schildersbedrijven samen met de woningstichting om het bezit in een goede staat van onderhoud te houden. Ik begeleid de schilders bij de uitvoering van de werkzaamheden om de afgesproken kwaliteit te behalen. Daarnaast houd ik de planning en voortgang van alle zaken bij in bezoekrapporten, zodat alles juist wordt vastgelegd.”

Interactie
Wat het werk in Ommen voor mij interessant maakt, is de interactie met de schildersbedrijven. Omdat ik oorspronkelijk uit de schilder branche kom, kan ik technisch beoordelen of zaken correct worden uitgevoerd. Het is leuk om met meerdere partijen het RGS traject in te gaan en daarna samen met de onderhoudsmensen vorm te geven aan wat er is afgesproken. Want in die fase, op de werkvloer, wordt het resultaat van de samenwerking echt zichtbaar.”

TBVA is onder andere betrokken bij het onderhoud van Conferentiecentrum Kaap Doorn.